Κάτι μεγάλο συνέβη. Εισακούστηκαν οι προσευχές των ανθρώπων που προτιμούν η άνεση και η μόδα να συμπορεύονται; Πήραν υπ’ όψιν τους οι σχεδιαστές τις ιατρικές μελέτες που χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ωραία, μα άβολα παπούτσια; Κανείς δεν ξέρει. Αυτοκρατορίες δισεκατομμυρίων έχουν χτιστεί πάνω στις λαστιχένιες σόλες των αγαπημένων μας sneakers. Μέχρι πρότινος αποτελούσαν απλώς αναπόσπαστο κομμάτι των αθλητικών μας δραστηριοτήτων. Όχι πια.

Sneakers ονομάστηκαν χαριτολογώντας, γιατί η κατασκευασμένη από λάστιχο σόλα τους, τα έκανε αθόρυβα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παπούτσια του 18ου αιώνα κι έτσι μπορούσε κάποιος φορώντας τα, να πλησιάσει αθόρυβα και «ύπουλα». Οι άνθρωποι που ίδρυσαν τις μεγάλες βιομηχανίες συνέλαβαν τις κερδοφόρες ιδέες τους για να εξελίξουν το προϊόν αυτό, λίγο μετά το 1900 και έτσι τα άγνωστα ονόματα του Αμερικανού Converse ή του Γερμανού Adi Dassler (βγάλε την κατάληξη -sler και θα καταλάβεις), απέκτησαν φήμη και χρήμα. Η προβολή του τελευταίου, προερχόταν κυρίως από τους χρυσούς ολυμπιονίκες, καθώς τα υποδήματα του, κοσμούσαν τα πόδια όσων ανέβαιναν στο βάθρο. Η νεολαία του ’50 τα έβαλε επίσημα στη μόδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του επαναστάτη χωρίς αιτία J. Dean, ενώ χρυσές εποχές θα ξαναζήσουν το ’80 από το θρύλο του NBA M. Jordan και τα signature Nike του που ξεπουλούν μέχρι και σήμερα, χρόνια μετά την απόσυρσή του.

anna dello russo-sneakers-2

Η κουλτούρα του hip-hop υιοθετεί τα αθλητικά παπούτσια και οδηγεί στις pimped out εκδοχές τους, μεταμορφώνοντας τα σε ναούς που συνδυάζουν το street art με την πολυτέλεια. Εδώ και δύο χρόνια, με την επέλαση του street chic -οι ενημερωμένοι το είχαν οσμιστεί αλλά στην προηγούμενη Couture Fashion Week μας το έτριψαν στη μούρη πως- τα trainers ή sneakers ή runners ήρθαν για να διώξουν με τις κλωτσιές όλα τα υπόλοιπα είδη παπουτσιών, λαμβάνοντας έτσι μέρος, στους πιο extreme στυλιστικούς συνδυασμούς των τελευταίων ετών.

Ο σύγχρονος δανδής φωτογραφίζεται στο δρόμο φορώντας το κουστούμι με τα New Balance αθλητικά του, την ιδια στιγμή που οι Valentino και Lanvin παρουσιάζουν τις δικές του εκδοχές στις αντρικές βιτρίνες. Παράλληλα, η δυναμική γυναίκα που λανσάρουν οι οίκοι, κατεβαίνει τρέχοντας τα σκαλιά του show της Chanel, φορώντας τα ακόμα και με το νυφικό. Ο Raf Simons δε, ανέλαβε να επαναπροσδιορίσει τα αθλητικά είτε συνεργαζόμενος με την Αdidas, είτε ως δημιουργικός εγκέφαλος του Dior, τοποθετώντας κεντημένα περίτεχνα μοτίφ πάνω από τη λευκή σόλα της catwalk εκδοχής των αθλητικών του. Η σχεδιαστική ματιά του Rick Owens ατένισε πάλι προς το μέλλον, αφού έφτιαξε τη δική του συλλογή για την Adidas κάνοντας μας να σκεφτούμε πως το παπούτσι του μέλλοντος θα έχει σίγουρα γερές δόσεις έμπνευσης από τα sneakers.

chanel s-s 2014- sneakers

Σίγουρα μια καινούργια τάση θα έρθει να πάρει τη θέση των sneakers αλλά προτείνω να μην τη δώσουμε σύντομα. Βολεύτηκα.