Ονειρικό ή εφιαλτικό; Ένα φωτογραφικό project που αποκαλύπτει μια κρυμμένη πλευρά των σύγχρονων μητροπόλεων.

Δε θα σου το κρύψω… Κάθε μέρα βομβαρδίζομαι από τόσες πολλές πληροφορίες που σπάνια πλέον συναντώ κάτι που με εντυπωσιάζει. Υπάρχουν μέρες που δεν έχω τι να γράψω και άλλες μέρες που δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Γι’αυτό και θα με δεις να παρεκκλίνω από το design κάποιες φορές. Είναι που δεν μπορώ να αρνηθώ την επιρροή που δέχεται από το υπόλοιπο φάσμα των τεχνών. Αυτή τη φορά, το πρόσωπο του πειρασμού ήταν ένα φωτογραφικό project, που είδε τις πόλεις αλλιώς… Όπως είναι στην πραγματικότητα δηλαδή, αλλά σε μια αθέατη πλευρά τους.

Shanghai, Pudong

Shanghai, Pudong

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Thierry Cohen, μέσα από το project «Villes eteintes» δημιουργεί εικόνες που ανήκουν ταυτόχρονα στον κόσμο του πραγματικού αλλά και του φανταστικού και που για άλλους μοιάζουν ονειρεμένες ενώ για άλλους εφιαλτικές. Με μια ειδική τεχνική συγκερασμού φωτογραφιών, οι μεγαλουπόλεις του σήμερα μοιάζουν να βυθίζονται στο σκοτάδι ενώ από πάνω τους «κρέμεται» ένας ουρανός, τόσο καθαρός και έναστρος, που μοιάζει απειλητικός. Το αποτέλεσμα φανερώνει αυτό ακριβώς που θα βλέπαμε αν για μια νύχτα οι πόλεις απαρνούνταν κάθε χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της μόλυνσης του αέρα αλλά και της φωτορύπανσης, έχουμε πλέον χάσει κάθε ελπίδα να δούμε ξανά τον νυχτερινό ουρανό σε όλο του το μεγαλείο. Σε αυτή ακριβώς την απώλεια, αποτίει φόρο τιμής το project «Villes eteintes».

Tokyo, Shinjuku

Tokyo, Shinjuku

Προκειμένου να έχει αυτό το αποτέλεσμα, ο Cohen φωτογραφίζει κάθε πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας (!) και μετά σκουραίνει τις εικόνες με τη βοήθεια διαφόρων φίλτρων, μια τεχνική γνωστή και ως day for night. Ύστερα, φωτογραφίζει τον έναστρο ουρανό από περιοχές με πολύ λιγότερο πληθυσμό και λιγοστό ή καθόλου τεχνητό φως, αλλά πάντα με ίδιο γεωγραφικό μήκος με αυτό της κάθε πόλης, προκειμένου να συλλάβει την πραγματική εικόνα του. Τέλος, οι δύο εικόνες «παντρεύονται» και το αποτέλεσμα περιγράφεται τέλεια με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη.

San Fransisco bridge

San Fransisco bridge

Hong Kong, City Centre

Hong Kong, City Centre

«Συνδυάζοντας δύο αλήθειες δημιουργώ μια τρίτη που δεν μπορείς να δεις, αλλά υπάρχει! Σου δείχνω τα αστέρια που λείπουν… Δεν είναι post-apocalyptic πόλεις, είναι απλά πόλεις χωρίς ηλεκτρισμό. Φέρνω πίσω τη χαμένη σιωπή του τοπίου» δηλώνει ο Thierry Cohen και εμείς δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο παρά να σωπάσουμε και να απολαύσουμε αυτή τη σιωπή. «Η φωτογραφία μοιάζει περισσότερο με ποίηση παρά με καταγραφή της πραγματικότητας. Δείχνει το πώς βλέπει (ο καλλιτέχνης) τον κόσμο. Και μέσω αυτής, μπορείς να δείξεις την πραγματικότητα όπως τη θέλεις…»

Rio de Janeiro, Santa Marta

Rio de Janeiro, Santa Marta

Paris, Sorbonne

Paris, Sorbonne

New York, Empire State Building

New York, Empire State Building

Los Angeles, Disneyhall

Los Angeles, Disneyhall