Fragments of Life by Roy Vedas on Grooveshark    Άκου κι αυτό, για έχτρα αντίξιον.

Ξυπνάς κατά τις 07:30 από τον εκκωφαντικό ήχο vintage τηλεφώνου στο έξυπνο κινητό σου. Με μισάνοιχτο μάτι,  σύρεις την «αναβολή». Βάζεις κωδικό και ξεκλειδώνεις. Τυφλώνεσαι ελαφρώς, ρυθμίζεις τη φωτεινότητα στα γρήγορα. Στη συνέχεια πιέζεις με τον αντίχειρα σου τον τετράγωνο, καφετί φακό.  Σήμερα, όπως και κάθε μέρα.

Εθισμός, αδερφέ. Αυτό λέγεται ε-θι-σμός. Ανάλαφρο, πρωινό κουτσομπολιό με πρωταγωνιστές λίγους φίλους, αρκετούς γνωστούς και ακόμα περισσότερους αγνώστους. Στην «Αναζήτηση» δε, παρελαύνουν εκατοντάδες  τύποι, από celebrities μέχρι το κορίτσι της απέναντι πολυκατοικίας. Φίλοι φίλων, γυμνασμένες ημίγυμνες που ποζάρουν τουρλώνοντας τα αψεγάδιαστα οπίσθια τους, πάντα χαμογελαστές selfies (διαφόρων ειδών, elevator selfie, duck face, after sex selfie, κλπ), άπειρες fashion bloggers (αυτές θα μας κυβερνήσουν μια μέρα να δεις), ζώα, φαγητά (αυτό το τελευταίο, ποτέ δεν το κατάλαβα), τοπία και ό,τι άλλο μπορεί να συλληφθεί στο κλικ της κάμερας του κινητού σου.

 

Χαζολογάς κανά πενταλεπτάκι. Ετοιμάζεσαι και την κάνεις με ελαφρά, για τη μάλλον ανιαρή και σχεδόν σίγουρα κακοπληρωμένη, δουλειά σου. Μέσα στο επόμενο τρίωρο έχεις ξαναμπεί. Η σχέση σου με το μέσο είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη. Κρυφή ματιά στις ζωές των άλλων. Και το θέμα είναι ότι πιθανότατα δε νιώθεις καν ευχάριστα στα πεντάλεπτα αυτά διαλειμματάκια σου, καθώς κάποιος δείχνει να περνάει πιο ωραία από σένα, έχει πιο πολλά λεφτά από σένα, ταξιδεύει περισσότερο από σένα, έχει πιο όμορφο γκομενάκι από σένα, είναι πιο ωραίος από σένα κι εσύ λιώνεις στο γραφείο, βγάζοντας μια δήθεν χαρούμενη selfie με το διπλανό, βαρετό συνάδελφό σου, το Γιωργάκη, με hashtags #happy #fun #greatmoments #instawork #instamood#likeforlike και άλλα τέτοια ευχάριστα πράματα.

 

Κι εκεί συνειδητοποιείς τον εθισμό σου. Είσαι addicted, αρρωστάκι, πως το λένε. Καταναλώνεις χρόνο από τη ζωή σου -η οποία δεν είναι απαραιτήτως βαρετή, για να κρυφοκοιτάξεις τις ζωές των άλλων και στη συνέχεια για να χτίσεις κι εσύ τη δική σου #instalife σύμφωνα με το πρότυπο. Χρησιμοποιείς όλα σου τα όπλα. Instasize, Instacollage, Flipagram (γιατί δημιουργείς και βιντεάκια, κουφαλίτσα), whitagram και πολλά άλλα. Ασχολείσαι από πέντε μέχρι είκοσι λεπτά, για το σουλούπωμα. «Ανεβάζεις» και περιμένεις τα likes. Βροχή ε; Τι όχι; Ανέβασες την κατάλληλη ώρα που λέει κι η Έρη, που της το ‘πε η Στεφανία; Γιατί βρε amateur, όσο πιο πολλά είναι τα views, τόσο πιο πολλά likes τσιμπάς. Μεσημεράκι γύρω στις 12.30 και απόγευμα κατά τις 18.00, είναι οι ώρες αιχμής. Κι αν κάτι δε σ’ αρέσει; Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του Insta, επιτρέπονται πλέον αλλαγές και μετά το ανέβασμα της φώτο. Γιούχου! Τέλειο κορίτσια!

Πίνεις ποτάκι στο κέντρο. Έχεις γύρω σου πολλά γνωστά πρόσωπα. Δε χαιρετάς κανέναν γιατί δεν ξέρεις κανέναν. Τους έχεις ψαχουλέψει στην #instakoutsompola. Είναι σα να τους ξέρεις. Ξέρω, ξέρεις, ξέρουμε. Ξεράδια. Βάλε το κινητό στην τσέπη και αμολήσου επιτέλους. Αλλιώς πως θα ανεβάσεις καμιά φωτογραφία με καινούριες φατσούλες;

 

Yστερόγραφο: Αν πας για #instarehab, πάρε με κι εμένα. Ευχαριστώ.