Εντάξει, ψοφάω.  Λαμπιόνια, Αγιοβασίληδες, τάρανδοι, ξωτικά, μολυβένιοι στρατιώτες, ω έλατα- ω έλατα, χιονάνθρωποι, κόκκινες μπάλες, φάτνες, μάγοι, αστέρια. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες, βασιλόπιτες (για το φλουρί, αλλιώς ποιος ασχολείται;). Όλο στολίδια και μυρωδιές. Μελαγχολείς, δε μελαγχολείς, σ’ αρέσουν, δε σ’ αρέσουν, τα Χριστούγεννα κάνουν το Δεκέμβρη, τον πιο ατμοσφαιρικό μήνα.

Κλισέ Νο 1

Η παραπάνω, τελευταία πρόταση. «Η ατμόσφαιρα του Δεκέμβρη δε συγκρίνεται με κανενός άλλου μήνα». Ε ναι ρε φίλε, προφανώς. Είναι σαν τις απόκριες, μόνο που πρωταγωνιστές δεν είναι super ήρωες, αλλά αγιοβασίληδες, αγγελάκια, μπάλες χρυσοσκονίζουσες (είναι μια δική μου, τέλεια λέξη), κλπ. Εν ολίγοις, μπορεί μεν να μην υπάρχει ποικιλία στις στολές, ωστόσο, πρώτον, σε αυτή τη φάση το καρναβάλι κρατάει ένα μήνα και κάτι, αντί δύο σαββατοκύριακων και δεύτερον είναι πολύ πιο ωραία φωτισμένο. Επίσης να σημειωθεί, ότι αποφεύγονται εικόνες κακογουστιάς (βλέπε τριχωτοί τύποι ντυμένοι νοσοκόμες ή γκόμενες μεταμφιεσμένες σε σέξι μπατσίνες, και άλλα τέτοια εμετικά). Η μουσική υπόκρουση δε των ημερών, φυσικά δε συγκρίνεται με αυτή των αυθεντικών αποκρεών. Πάρε για παράδειγμα το «Last Christmas». To ακούς από πάντα. Το έχει σιχαθεί η ψυχή σου, αλλά αν κάποια στιγμή μαγικά απαγορευτεί από τα ραδιόφωνα, τα Χριστούγεννα δε θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Αν πάλι απαγορευτεί από τα αποκριάτικα πάρτι το «Α far l’amore comincia tu», μπορεί από τη χαρά σου να ανάψεις και κεράκι στη Ραφαέλα Καρά.

Κλισέ Νο 2

«Δεκέμβρης. Γράψε εσύ το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου σου». Ή κάτι τέτοιο επαναστατικό τελοσπάντων. Η δύναμη είναι μέσα σου, μπορείς να αλλάξεις, ποτέ δεν είναι αργά (ακόμα κι αν όλο το χρόνο τα σκάτωνες), γιόλο, γιόντο κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Κοινώς τρέχα «μάζεψε» τις μαλακίες της χρονιάς που δε μαζεύονται με τίποτε. Αλλά εσύ, χαβά σου! Όλα μπορεί να αλλάξουν σε 31 ημέρες. Σίγουρα. Όπως όταν θες κάτι πολύ, που όλες οι δυνάμεις της φύσης συνωμοτούν να το αποκτήσεις!; Ένα τέτοιο πράμα.

Κλισέ Νο 3

«Όπως μπει η χρονιά έτσι θα πάει. Πρέπει να περάσουμε τέλεια την Πρωτοχρονιά». Αδερφέ, ΝΟΤ. Τρέχεις πανικόβλητος να κανονίσεις κάτι γαμάτο, φοράς τα καλύτερα σου, ετοιμάζεις την γκράντε εμφάνιση σου. Κολλάς καμιά ώρα στην κίνηση, αλλά δεν ξενερώνεις. Έχεις φορέσει και κόκκινο βρακί για έξτρα τύχη. Φθάνεις στον προορισμό σου, κατάκοπος, αλλά δε σε νοιάζει! Είσαι γαμώ τα παιδιά φέτος! ΝΟΤ. Πρέπει να περάσεις καλά, στο μαγαζί που επέλεξες να πας- μα φυσικά δεν είναι το στέκι σου.Εκεί θα πήγαινες πρωτοχρονιάτικο; – κι ας μην είναι αυτό ακριβώς που περίμενες. Σε πατάνε αλλά ΤΙ πειράζει; Είναι η πρώτη του χρόνου! Smiiiileee! Δε γυρνάς πριν τις 07:00. Τι είσαι; Φλώρος; Κι όταν επιστρέφεις, συνειδητοποιείς ότι ήταν η ωραιότερη νύχτα. Μια τέλεια χρονιά θα ακολουθήσει αυτής!
Φέτος, ας κοιμηθούμε.

Dude, η ευχή μου για αυτό το Δεκέμβρη είναι να έχει λιγότερες υποχρεωτικές χαρές και περισσότερη τρέλα ελευθέρας βοσκής.

Σμουτς.