Είπαμε, books are this girl’s best friends. Πιθανώς και κάποιων στην παρέα ή την οικογένειά σας, οπότε σας προτείνουμε 10 βιβλία για δώρα Πρωτοχρονιάς, για να μην πάτε αδιάβαστοι. Η σειρά είναι τυχαία.

  1. To kill a mockingbird, Harper Lee. Το απόλυτο βιβλίο, το καλύτερο όλων των εποχών. Στα ελληνικά νομίζω το έχουν μεταφράσει ως “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια”. Ιδιαιτέρως συγκινητικό, για πάρα πολλούς λόγους. Κι επίσης, ο λόγος που υπήρξε μια αυξημένη ζήτηση στις σχολές νομικής στην Αμερική από το 1970 και μετά (δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, αλλά έτσι λένε στις ταινίες).
  2. Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου, Robert Fisher & Beth Kelly. Επειδή όλοι έχουμε φόβους, ανασφάλειες και ιδιαιτερότητες που φοβόμαστε να αναδείξουμε και το βιβλίο αυτό είναι το κατάλληλο για να μας “ξεκλειδώσει”. Γραμμένο σε μορφή παραμυθιών, κατάλληλο για ηλικίες από 6 έως 96.
  3. The Catcher in the Rye, J.D. Salinger. (Ελληνικά: Ο φύλακας στη σίκαλη). Για τον οργισμένο έφηβο της παρέας (ή της οικογενείας), που νιώθει ότι κανείς δεν τον καταλαβαίνει (και πιθανώς έχει δίκιο).
  4. Me talk pretty one day, David Sedaris. (Ελληνικά: Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα). Εντάξει, αγαπώ τις δυσλειτουργικές οικογένειες, που είναι αγαπημένες όμως, όπως επίσης και τον αυτοσαρκασμό και την ιδιαιτερότητα του ανθρώπου αυτού. Go David.
  5. The Light Fantastic, Terry Pratchett. (Ελληνικά: Το φως της φαντασίας). Για συνδυασμό γέλιου, διακριτικής φιλοσοφίας και πολλής μαγείας. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο της χιουμοριστικής σειράς φαντασίας του Δισκόκοσμου και είναι γαμάτο, όπως σχεδόν όλα. Για αυτούς που βαριούνται την κλασική μορφή λογοτεχνίας, είναι νομίζω ό,τι πρέπει.
  6. Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Νίκος Καζαντζάκης. Κλασικό αλλά καλό, για τον τύπο που έχει ξεχάσει λίγο τι πάει να πει ζω στην πράξη κι έχει χαθεί μέσα σε βιβλία και ιδέες. Γκούχου, γκούχου.
  7. Η ταυτότητα, Milan Kundera. Άραγε τι ξέρουμε για αυτούς που αγαπάμε; Και τι σημαίνει τελικά ταυτότητα; Και πώς καθορίζεται; Αυτά και άλλα ερωτήματα αναδύονται από τον αγαπημένο Milan. Για αυτόν που θέλει να το πάει ένα βήμα παρακάτω, αλλιώς πιθανώς δε θα εκτιμήσει το βιβλίο.
  8. Wuthering Heights, Emily Brontë. (Ελληνικά: Ανεμοδαρμένα ύψη. Παρακαλώ ψάξτε για την μετάφραση του Άρη Μπερλή, αξίζει τον κόπο). Για τον ρομαντικό στο περιβάλλον σας, μια ωδή στο “της γυναίκας η ψυχή είναι μια άβυσσος”.
  9. Man’s Search for Meaning, Viktor Frankl. (Ελληνικά: Αναζητώντας νόημα ζωής). Για όσους έχουν χάσει λίγο το νόημα, ή το ψάχνουν σε λάθος μέρη. Ο Φρανκλ μας υπενθυμίζει ότι μπορεί να μην γίνεται να αλλάξουμε τα δεδομένα, μπορούμε όμως πάντα να επιλέξουμε την στάση μας προς αυτά (ταιριάζει γάντι και για τον γκρινιάρη της παρέας). Tο βιβλίο γράφτηκε από κάποιον που ήταν φυλακισμένος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
  10. Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς, Τολστόι. Για αυτόν που έχει φιλοσοφικές αναζητήσεις και αναρωτιέται τι είναι η ζωή, τι ο θάνατος, τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του κλπ. Δεν είναι χαλαρό ανάγνωσμα, οπότε μην το πάρετε δώρο σε κάποιον που θέλει να διαβάσει κάτι να περάσει η ώρα, γιατί θα σας μισήσει για πάντα.

Τραγουδάκι Χριστουγεννιάτικο, συνοδευτικό του διαβάσματος έχουμε παρακάτω. Baby it’s cold outside, που να τρέχουμε τώρα, κάτσε να διαβάσουμε τίποτα.